Vi er fanget i den hedonistiske trædemølle
Forbrugssamfundets negative sider bliver stadig mere tydelige. Vi mennesker er født med begær og grådighed, men lykken ligger et helt andet sted. Vi kan lære meget af buddhismen.
jeg’et – det vestlige menneskes sygdom
Hvorfor kan den rige aldrig få rigdom nok? Hvorfor bliver den rige tilsyneladende aldrig ”mæt” af rigdom? Hvorfor kan den magtfulde aldrig få magt nok? Hvorfor er den magtfulde parat til at ofre alt for at sikre og opretholde sin magt? Hvorfor går mennesker til yderligheder som at dyrke sex for åben skærm – blot for opnår sine ”fifteen minutes of fame”? Det handler alt sammen om jeg’et.
Hvad kan buddhismen?
Buddhismen har et godt brand. Ifølge en undersøgelse, som Rambøll har foretaget, så er vi danskerne vilde med buddhisme. Kristendommen scorer ganske vist lidt højere, når vi skal pege på hvilken religion, der har størst betydning for menneskeheden. Men samtidig forekommer det at være mere i tråd med tidsånden at have en buddhafigur stående i sin havestue, end at have et krucifiks hængende på væggen. Det er ikke svært at få øje på det overfladiske i dette. For hvad ved danskerne egentlig om buddhismen? Med andre ord: Hvad kan buddhisme? Er buddhismen overhovedet relevant for nutidens menneske? Er der nogen substans i buddhismen noget, der rækker ud over de lidt flagrende positive budskaber?
Hvad er sekulær buddhisme?
Sekulær buddhisme er ifølge den engelske forfatter Steven Batchelor en metode til at gøre sig fri af vaner, begær og had og den illusion, der er forbundet med at se sig selv som adskilt fra resten af virkeligheden. Det er ikke noget, man tror på, det er noget, man gør. Oplysning er ikke en mystisk indsigt i verden og sindets natur, men at vågne op til en væren i denne verden, der ikke er betinget af begær, had, frygt og selviskhed.
Ondskaben set med buddhistiske øjne
I disse dage er det 25 år siden, folkedrabet fandt sted i Rwanda. 800.000 mennesker blev i løbet af de 100 dage, folkedrabet varede, brutalt myrdet med macheter, køller og håndgranater som de fortrukne våben. Folkedrabet var omhyggeligt planlagt. Forud for folkedrabet havde forskellige hutu-kontrollerede radiostationer og aviser kørt en massiv hadekampagne, hvor tutsierne blev fremstillet som undermennesker, skadedyr, som det var nødvendigt at udrydde. 100.000 macheter var blevet indkøbt, og militsgrupper var blevet trænet i at slå ihjel.
Leave a Reply